Processen ved juridisk due diligence
Juridisk due diligence udarbejdes i samarbejde med en advokat. Vi rådgiver inden for 10 fokusområder, som når hele vejen rundt om din investering, hvad enten det er til din egen virksomhed eller som investeringsejendom.
1. Selskabsforholdene
Vi rådgiver dig omkring selskabsforholdene. Det er lige fra adkomst og råderet over diverse aktiver, den lovlige stiftelse, registreringen i Erhvervsstyrelsen, datterselskaber og øvrige muligheder, ejeraftaler, garantier, omstruktureringer og lignende.
2. Ejendommen
Her rådgiver vi om adkomsten og pantet, de gældende servitutter, rådighed og begrænsninger, hvad enten det er brugsretter eller ekspropriation, arealer der afviger, byggesager som har været gennemført eller igangværende, lokalplaner samt diverse skatter som dækningsafgift og ejendomsskat.
3. Lejerforhold
Her gennemgår vi samtlige lejekontrakter, hvad enten det er bolig eller erhverv, og sikrer at de lever op til gældende lovgivning. Vi gennemgår lejekontrakter, hvor der er udført forbedringer og sikrer at forholdene er korrekte, således at lejen kan opretholdes. Vi gennemgår driftsomkostninger, og sikrer at du køber ejendommen/ejendomsporteføljen ud fra de rigtige kalkulationer. Vi gennemgår markedslejereguleringerne og fredningsperioderne og sikrer at reguleringerne er korrekte. Vi gennemgår eventuelle uopsigeligheder og opsigelsesvilkår samt eventuelle særlige vilkår. Vi gennemgår indflytningsrapporter, vedligeholdelsesplanen, vedligeholdelseskontiene §18 og 18B og §22.
4. Forsikring
Vi rådgiver om forsikring og tvister og vi sikrer at der ikke er verserende retssager.
Vi gennemgår forsikringer og skadeshistorik, policevilkår, change of control klausuler i forbindelse med erhvervslejekontrakten, låneaftaler eller levering af serviceydelser samt afløb.
5. Miljøhistorikken
Vi rådgiver dig om miljøhistorikken, og ser på forureningen hvad enten det er V1, V2 eller anden kategori. Desuden fremtidige miljøforhold som kunne være relevante for ejendommen og skabe begrænsninger i anvendelsen.
6. Finansiering
Vi rådgiver om finansiering, herunder sikkerhed og releases, eventuel refinansiering og break cost
i forbindelse med indfrielse af optaget lån.
7. Moms
Vi gennemgår forhold omkring moms, herunder momsreguleringsforpligtelse, evt. momsforhold, om ejendommen er ombygget og overholder kravene til ombygning.
8. Udviklingsmuligheder
Her kigger vi på diverse planforhold, restriktioner i forhold til byggelinjer, naboforhold som kan skabe udfordringer, restriktioner i forhold til anvendelse eller nedrivning samt servitutter.
9. Tilbudspligt
Vi rådgiver i forhold til tilbudspligt, og dobbelt holdningsstruktur, samt udstykning inden udlejning ved nyopførte ejendomme.
10. Adkomsten og pantet
Vi rådgiver om "findings", som betyder at vi gennemgår alt vedr. ejendommen og dens eventuelle manglende oplysninger og sikrer at du ikke køber katten i sækken. Vi arbejder med processen "red flags" som sikrer at
du ikke betaler os for unødig tid, som kunne være undgået ved at hejse et flag, når komplikationer opstår ved gennemførelse af handlen.
Financiel due diligence
Den finansielle due diligence udarbejdes i samarbejde med en revisor. Hos Karhof Bolig & Erhverv arbejder vi med seks fokusområder, når vi rådgiver dig om den finansielle due diligence.
1. Finansielle forhold
Gennemgang af regnskaber, råbalancer, konto- specifikationer, debitor- og kreditorlister, regnskabsprincipper, driftsbudgetter og investeringsbudgetter, periodiseringsbudgetter, grundlag for fremtidig drift og værdiansættelse, finansieringsomkostninger og diverse økonomiske aftaler.
2. Data om ejendommen
Lejeoversigt herunder indtægter, udtræk fra administrators regnskabssystem hvor vi gennemgår deposita og reguleringer, vedligeholdelsesomkostninger samt investeringer, diverse gebyrer, faktura for lejebetalinger, sikkerhedsstillelser og deposita og evt. erhvervslejeres regnskaber.
3. Økonomi
Banklån og andre lån, garantier, kontrakter hvor økonomi har væsentlig betydning samt opsigelsesgebyrer.
4. Omkostninger
Vi rådgiver dig i forhold til den driftsmæssige due diligence, heriblandt hvilke omkostninger, der er tunge for den eksisterende drift, hvor du kan optimere i driften, synergier som kan opnås og integrations potentialer.
5. Finansielle dokumenter
Gennemgang af regnskaber, råbalancer, konto- specifikationer, debitor- og kreditorlister, regnskabsprincipper, driftsbudgetter, investeringsbudgetter, periodiseringsbudgetter, grundlag for fremtidig drift og værdiansættelse, finansieringsomkostninger og diverse økonomiske aftaler.
6. Sælgers forhold
Dokumentation omkring sælgers forhold, vendor due diligence hvis vi skal sælge din ejendom. Her udformes en rapport, som sikrer at du sælger til den rigtige pris og får et gnidningsfrit salg.
Teknisk due diligence
Teknisk due diligence udarbejdes i samarbejde med en byggesagkyndig
I forbindelse med at du skal købe eller sælge, arbejder vi med den tekniske due diligence. Det gør vi for at sikre, at du som køber eller sælger får det mest optimale salg. Vi belyser de vigtige elementer ved din ejendom. Hvad enten din ejendom er 3 år gammel eller 70 år gammel, arbejder vi med denne proces, fordi den skaber en ro omkring værdisætningen.
1. Byggeteknisk gennemgang af ejendommen, med fokus på ejendommens stand, installationer og materialer.
2. Udarbejdelse af en vedligeholdelsesplan 30 år frem i tiden, som skaber overblik over den økonomiske råderamme for vedligeholdelse af ejendommen.
3. Fastsættelse af den økonomiske investering for at ejendommen er bragt "up to date" fra start.
Transaktionsstruktur
Ved køb og salg af ejendomme rådgiver både i forhold til en aktieoverdragelse eller en selskabsoverdragelse. Her rådgiver vi omkring aktivet/aktiverne, som betegnes som udlejningsejendommen. Vi rådgiver dig omkring købesummen, de igangværende aftaler, som vedrører ejendommen og sikrer at disse overdrages korrekt. I sidste ende sikrer vi at skødet overholder de retningslinjer, som lovgivningen udstikker.
A. Opbygningen af en aktieoverdragelse kan beskrives som:
- En beskrivelse af ejendommen/ ejendommene
- Rettigheder over ejendommen/ejendommene. Her kigger vi alt igennem, hvad enten det er lejeforhold, servitutter, byrder eller andre kontraktuelle forpligtelser
- Garantier bliver gennemgået samt oplysninger omkring sælger
- Forsikringer, diverse risikoer
- Overtagelse og betingelser i forhold til denne
- De ansvarsskrivelser, der måtte være nødvendig i forhold til at gennemføre en handel
- Købesummen og fordelingen af denne
- Garantier og deponering/ deponeringer
- Diverse gæld, som måtte være uden for købesummen, herunder leasing aftaler
- Refusionsopgørelse
- Købesummens frigivelse
- Berigtigelsen
- Energimærket. Hvilke muligheder giver dette for din fremtidige drift? Skal der afsættes nødvendig økonomi for at du eller kommende køber kan optimere fremtidige lejemål?
- Betingelser som måtte være en del af handlen
- Fortrolighed, offentliggørelse/ hemmeligholdelse, samt udgifter
B. Opbygningen af en selskabsoverdragelse kan beskrives som:
- Definitioner
- Garantier bliver gennemgået samt oplysninger omkring sælger
- Baggrund for transaktionen
- Signing
- Købesummen gennemgås
- Periode mellem signing og closing
- Betingelser
- Closing
- Diverse forhold efter closing
- Sælgers garantier
- Diverse ansvarsfraskrivelser
- Diverse ansvar
- Fortrolighed, offentliggørelse/ hemmeligholdelse samt udgifter
- Værneting og lovvalg
KORT OM KARHOF
Vi hjælper dig med erhvervsrådgivning
Hos Karhof Bolig & Erhverv tilbyder vi professionel erhvervsrådgivning, der hjælper dig med at træffe de rigtige beslutninger. Uanset om du skal købe, sælge, investere eller leje, står vores erfarne rådgivere klar med skræddersyet vejledning, markedsindsigt og strategiske løsninger.
Vi forstår de komplekse dynamikker i erhvervsmarkedet og arbejder målrettet for at sikre dig de bedste vilkår. Kontakt os i dag, og lad os hjælpe dig med at realisere dine drømme.